Üyelere Özel

Bağımsız Denetim Eğitimleri Başvurusu İçin Acele Etmeyin

BAĞIMSIZ DENETİM EĞİTİMLERİ BAŞVURUSU İÇİN

ACELE ETMEYİN

Değerli meslektaşımız,

3568 sayılı meslek yasamız kapsamında yetkimiz dahilinde olan denetim faaliyetlerinin yalnızca meslek mensupları tarafından yapılacağı TTK'nun 400. Maddesi ile birlikte, her türlü engellere rağmen bir kez daha tescil edilmiştir.

Bildiğiniz gibi önce 660 sayılı KHK ile, daha sonra da yürürlüğüne çok az kala TTK'da yapılan değişikle; bağımsız denetçiyi 3568 sayılı Yasaya göre yetki almış meslek mensupları arasından Kamu Gözetim Kurumu'nun atayacağı yönünde bir düzenleme yapılmıştır.

Bu aslında, Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanışından yasalaşmasına kadarki süreçte bizleri bağımsız denetimin dışında bırakmak isteyen anlayışın Kanunu dolanma çabasıydı.

Özellikle Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin yayınlanmasıyla bu anlayış net olarak bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Yönetmelik taslağının yayınlandığı andan itibaren
;

· "Bağımsız Denetimin" ayrı bir meslek olmadığını, meslek yasamız kapsamında yetkili olduğumuz işlerden biri olduğunu,

· Zorlu bir staj ve sınav süreci sonunda meslek mensubu olduğumuzu, ayrıca bir bağımsız denetim yetkilendirme sınavı yapılmasının yanlış olduğunu,

· Konusunda uzman akademisyenler tarafından planlanan ve TÜRMOB tarafından düzenlenen Bağımsız Denetim Eğitimlerinin yeterli görülerek çatı örgütümüz TÜRMOB'la işbirliği yapılması gerektiğini, gerekçeleri ile birlikte ortaya koyduk ve her platformda bunu savunduk.

Yasayla sahip olduğumuz haklarımızın haksız bir şekilde elimizden alınmak istenmesi karşısında ,yönetmeliğin ilgili bölümlerinin iptali için dava açılması dahil tüm demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirttik.

Bilindiği gibi, KGK tarafından Aralık 2012 tarihinde "Bağımsız Denetim Yönetmeliği" , Ocak 2013 tarihinde de"Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlere Dair Bakanlar Kurulu Kararı" yayınlandı.

KGK, "Bağımsız Denetim Yönetmeliği" ile eşit ve adil olmayan bir yaklaşımla yetkisini aşarak TTK' yı ve 3568 sayılı Meslek Yasamızı yok sayarak temel taleplerimizin hiç birinin dikkate almadı.

Yönetmelik hükümlerinde;
· Yayımı tarihi itibariyle 15 yıllık tecrübeye sahip olan meslek mensuplarının, 31.12.2014 tarihine kadar kuruma başvurarak, kurumca öngörülen eğitimlere katılmak ve başarılı olmak kaydıyla sınava tabi olmayacaklarını,

· Bu kapsamda öngörülen eğitimlerin ise 31.12.2015 tarihine kadar tamamlanacağı,

·15 yıl altında tecrübeye sahip olan meslek mensuplarının ise sınava tabi olacaklarını, belirtilmektedir.

Ayrıca , açıklanan Bakanlar Kurulu Kararı ile denetim zorunluluğu getirilen şirketlerin bir bölümünün zaten SPK, BDDK, EPDK, sigortacılık mevzuatı doğrultusunda denetlendiği, bu şirketler dahil bağımsız denetime tabi olacak şirket sayının 2.500 civarında olacağı tahmin edilmektedir.

Bu bağlamda ;
· Açmış olduğumuz davalar,

· Yönetmelikte açıklanan eğitimlere başvuru sürelerinin uzunluğu,

· Bağımsız denetime tabi tutulacak şirket sayısının azlığı ,

· KGK'nın öngördüğü eğitimlere katılma bedelinin yüksekliği,

dikkate alındığında, meslektaşlarımızın bu eğitimlere başvuru için acele etmemelerinde yarar görmekteyiz.

Haklarımız ve onurumuz için açtığımız dava ve yürüteceğimiz demokratik mücadele sürecinde vereceğiniz destek, haklı mücadelemizi kazanmamızda en önemli faktör olacaktır.

Saygılarımızla,

Yahya Arıkan
İSMMMO Başkanı

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.