Mevzuat

Meslek Kodlarının Düzeltilmesine İlişkin Taleplerimizde Olumlu Gelişmeler

Değerli Üyemiz,

08.10.2012

 

İşverenlerin 2012/Ağustos ayına ait aylık prim ve hizmet belgelerini e-Bildirge kanalıyla göndermeleri sırasında ekrana gelen altılı NACE kodlarının işyerinin faaliyet konusu ile uyuşmadığı gerekçe gösterilerek ilgili sosyal güvenlik merkezine dilekçe ile müracaatta bulundukları ancak sosyal güvenlik il müdürlüklerimizce/sosyal güvenlik merkezlerimizce konuyla ilgili yapılacak işlemlerde tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır. Sosyal Güvenlik Merkezlerine dilekçe ile başvuran işverenlerin ve meslek mensuplarımızın daha fazla bilgi ve belge getirmeleri istenilerek işlemleri çoğalmakta, denetime sevk edilmekte ve yapılan bu uygulamalar neticesinde işverenler ve meslek mensuplarımız arasında infial oluşmaktadır. Sistemde İşverenlerimizin ve Meslek Mensuplarımızın doğru işkolu kodunu seçmesine ya da girilmesine izin verilmemekte, İşkolu kodunun düzeltilmesine ilişkin dilekçe yazmaları istenilerek gereksiz bürokrasi ve iş ve zaman kaybı oluşturulmaktadır. Sorunun çözümü için; Bilgi işlem sisteminde işveren ya da meslek mensubunun işkolu kodu menüsü üzerinden seçim yaparak-yazarak işlem yapmasına izin verebilecek bir düzenlemenin ivedilikle yapılması gerekmektedir. Ayrıca, SGK APHB de İşkolu kodunun verilmesini Ağustos/2012 ila sınırlı tutmaktadır. Bu sürenin, Aralık/2012 ye uzatılması halinde meslek mensubu ve işveren tarafından verilecek işkolu kodlarının, yazarak-seçerek girilmesi açısından da gerekli zaman kazanılmış olacaktır.

Konuya ilişkin Odamız ve SGK yetkililerince yapılan çalışmalar olumlu bir havada geçmiş olup sorun ve çözüm önerilerine ilişkin düzenlemeler yapılacağı hakkında görüşler alınmıştır.

Bilgilerinize sunar çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Odamızın SGK'a yaptığı başvuruya ulaşmak için tıklayınız.
SGK'nın yaptığı açıklamaya ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımla,

Yahya ARIKAN
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.