Medya Merkezi

22 Şubat 2003 / Tercüman, Vergi İadesi kalkarsa kayıt dışı hortlar, artık kimse fiş almaz

Çalışan ve emekliler için uygulanan vergi iadesi sisteminin kaldırılmaya çalışılması Türkiye'de zaten çok yüksek düzeyde olan kayıt dışı ekonomiyi daha da artıracak.

Türkiye'ye eski maliye bakanlarından Adnan Kahveci'nin armağan ettiği vergi iadesi sistemi yine tartışılır hale geldi. IMF'nin her Türkiye'ye gelişinde kaldırılsın-kaldırılmasın tartışması yapılan vergi iadesi sistemi 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor. Bu sistemle çalışanlara ve emeklilere yıllık ortalama 300 trilyon liraya yakın ödeme yapılıyor. Başladığı zaman çalışanlara aylık, emeklilere 3 aylık vergi iadesi ödemesi yapılıyordu. Ancak o günden bugüne sistemin hem kapsamı hem ödeme şekli sürekli değiştirildi. Önce çalışanlara yapılan aylık ödemeler yıllığa çevrildi, sonra vergi iadesi oranları düşürüldü. Ayrıca iadeye konu olan belgeler çok sınırlandırıldı. Vatandaşların temizlik için kullandığı deterjan bile kapsam dışına çıkarıldı. Yine çalışan aylık maaşlarından daha çok belge toplamak zorunda bırakıldı. Son dönemde ise sürekli kaldırılacağı söyleniyor. Ancak, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan vergi iadesi sisteminin kaldırılması değil geliştirilmesi, iadeye konu olan mal ve hizmetlerin artırılması gerektiğini düşünüyor. Arıkan " Kayıt dışı ekonominin önüne sağlıklı belge akışı ile geçilebilir. Belge akışı bu belge akışından menfaati olanların belgeyi düzenlemek istemeyenlerden daha aktif olması ile sağlanabilir. İadenin sona erdirilmesi ile birlikte insanların belge alma isteği azalacaktır" dedi.