Medya Merkezi

2003 yılı Haber Özetleri

14 Haziran 2003/Akşam
Türker İstanbul’un yönetimine aday

Eski Devlet Bakanı Masum Türker, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığını koyacağını söyledi. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği panelde konuşan Masum Türker, belediye başkanlığı adaylığı için şimdiden çalıştığını belirtti. Türker, muhasebe mesleğinin sorunlarına değinirken de, birinci sorunu hizmetleri fiyatlandırmayı bilmemek, ikinci sorunu ise, kendilerine ait olan hizmetlere sahip çıkmamak olarak niteledi.

15 Haziran 2003/Hürses
Türker: İstanbul Belediye Başkanlığı’na adaya olacağım

Devlet eski Bakanı Masum Türker, İstanbul Belediye Başkanlığı’na aday olacağını açıkladı. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) ve İstanbul Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği panelde konuşan Türker, muhasebe mesleğinin çeşitli sorunlarına değinirken, İstanbul Belediye Başkanlığı için yaptığı çalışmaları da anlattı. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan ise meslek yasasının yürürlüğe girişinin 14. yılının kutlandığını hatırlatarak “Mesleğimizin geleceği denetimdir. Ekonominin denetimini bizler yapacağız. Kendimizi yenilemek zorundayızö dedi.

16 Mayıs 2003/Dünden Bugüne Tercüman
20 milyonluğu piyasadan çekin

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, kredi kartıyla alışverişi cazip hale getirmek için KDV indiriminin gündeme gelebileceğini söyledi. Böyle bir durumda maliyenin 1 puanlık indirimle kaybettiğinin çok daha fazlasını kayıt içine alabileceğini vurguladı.

23 Mayıs 2003/Cuma
20 bin muhasebeci sandık başına gidiyor

İstanbul’da çalışan 20 bin muhasebecinin üye olduğu İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Genel Kurulu yarın Lütfi Kırdar’da yapılacak. Genel Kurul’da ayrıca 4 dalda 2002’nin en iyilerine ödül verilecek. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, toplantının görüşlerin paylaşılacağı bir mekan oluşturacağını belirterek, “Yıllardan beri genel kurulları eşsiz bir tartışma ve düşünce aktarma yeri olarak kullanırlarö dedi.

23 Mayıs 2003/Dünya
Yarın

İSMMMO’nun 14. Genel Kurul toplantısı saat 11.00’de Lütfi Kırdar’da...

24 Mayıs 2003/Dünden bugüne Tercüman
Genel kurul bugün toplanacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da toplanacak. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, İstanbul’un en büyük meslek kuruluşlarından birisi olan İSMMMO’nun Genel Kurulu için biraraya gelecek binlerce meslek mensubunun mesleğin daha da ileriye gitmesi için değerli görüşler açıklayacağını kaydetti.

24 Mayıs 2003/Hürses

İSMMMO’nun 14. Genel Kurulu bugün

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Olağan Genel Kurulu, bugün İstanbul’da toplanacak. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, İstanbul’un en büyük meslek kuruluşlarından birisi olan İSMMMO’nun Genel Kurulu için biraraya gelecek binlerce meslek mensubunun, mesleğin daha da ileriye gitmesi için değerli görüşler açıklayacağını kaydetti. Yahya Arıkan,ö İSMMMO Genel Kurulu muhasebecilik mesleğinin yerel bir zirvesi olacaktırö dedi.

25 Mayıs 2003/Milliyet
Nedim Şener’e yılın ekonomi muhabiri ödülü

Gazetemizin muhabiri Nedim Şener, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) verdiği “Yılın Ekonomi Muhabiriö Ödülü’nü aldı. Yılın En İyileriö ödül töreninin yapıldığı dünkü Genel Kurul’da konuşan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, son yıllarda yaşanan Enron, World Com gibi skandalların muhasebe denetiminde itibar yönünden deprem yarattığını belirterek, mesleğin temel sorununun tekelleşme ve haksız rekabet olduğunu söyledi.

25 Mayıs 2003/Dünden bugüne Tercüman
İSMMMO 2002’nin en iyilerini seçti

İstanbul Serbest muhasebeci Mali Müşavirler Odası bu yıl 4 dalda 2002 yılının en iyilerini seçti. İSMMMO’nun 14. Genel Kurulu’nda, en başarılı ekonomi muhabiri ödülü Milliyet Gazetesi Muhabiri Nedim Şener’e, en başarılı muhasebe bilim insan ödülü İdil Kaya’ya, en başarılı vergi dairesi müdürü ödülü Halkalı Vergi Dairesi Müdürü Gülay Asna’ya, İstanbul’un en kaliteli muhasebe müdürü ödülü Seyfullah Yıldız’a verildi.

23 Temmuz 2003/Katılımcı Maltepe
Yeni iş yasası masaya yatırıldı/Erhan Karataş

Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Maltepe Şubesi 1475 sayılı İş Kanunu’nu tamamen değiştiren ve 10.06. 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4857 sayılı Yeni İş Kanununu; meslektaşlar, Çalışma Bakanlığı, iş müfettişleri, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve diğer katılımcılar, Kartal sahil yolundaki Trabzon Spor tesislerindeki seminerde tartışmaya açtılar. Oturum başkanlığını İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan’ın yaptığı seminerde yeni İş Yasası’nın getirdiği yenilikler tartışıldı. Seminer sonrasında Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Maltepe Şubesi tarafından katılımcılara plaketleri verildi.

14 Ağustos 2003/Cumhuriyet
Mükellef değil yavuz hırsız

Zarar göstererek vergi ödemeyen Bartınlı muhasebeciler, devleti de kendilerine “borçluö çıkararak bir ilke daha imza attılar. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, Bartın’da çalışan ve zarar ettiklerini beyan eden 40’a yakın muhasebecinin, yıl içinde kesinti yoluyla tahsil edilen vergileri gerekçe göstererek devletten 50 milyar lira tahsil ettiği belirlendi. İl genelinde görev yapan 75 doktorun yıllık ortalama 128 milyon lira vergi ödediği ortaya çıkarken, doktorların bir kısmı zarar göstererek hiç vergi ödemedi. İnceleme kapsamındaki bir tüpgaz bayisinde ise, 1832 adet 12 kiloluk tüpün bayinin kayıtlarını tutan muhasebeciye satıldığı bilgisi sunuldu.

27 Ağustos 2003/Cumhuriyet
Açıklama

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) 14 Ağustos 2003 tarihli Cumhuriyet gazetesinin 13. sayfasında yer alan “Mükellef değil yavuz hırsızö başlıklı habere ilişkin bir açıklama yaptı. İSMMMO açıklamasında, haberdeki “Bartın ilinde 40’a yakın muhasebecinin serbest meslek faaliyetinden zarar ettiği ve vergi ödemediğiöşeklindeki saptamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. İSMMMO Bartın’da muhasebecilerin 270 milyar lira kar elde ettiğini ve bu karın vergisinin büyük oranda ödendiğini savundu.

10 Eylül 2003/Dünya
Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku
İbrahim Işıklı/Sosyal Sigortacılık Uzmanı

Bana en fazla sorulan sorulardan biri iş hukuku ve sosyal sigorta uygulamaları ile ilgili sorunlara çözümler sunan bir kitap olup olmadığıdır. İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatı uygulamalarına ilişkin yayın sayısının az olduğu bilinmektedir. Özellikle 4857 sayılı yeni iş kanunu uygulamalarına ışık tutacak bir kitaba çok ihtiyaç vardı. Yayınladığı birbirinden değerli eserlerle sadece mali müşavirlere değil herkese eğitim hizmeti veren ve eğitime verdiği önemle tüm kesimlerin taktirini toplayan İstanbul Serbest Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) bu boşluğu doldurmak üzere birinci baskısı büyük beğeni toplayan “İŞ Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatının Usul ve Esasları, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararlarıö adlı kitabın 4857 sayılı yeni iş kanunu ile SSK ve Bağ-Kur mevzuatında 4956 ve 4958 sayılı kanunlarla yapılan değişiklikleri de kapsayan ikinci baskısını yayımladı. SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul Kurt tarafından hazırlanan kitabın ikinci baskısı klasik iş hukuku ve sosyal güvenlik kitaplarından farklı olarak uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlara çözüm niteliğinde hazırlanmıştır.

15 Eylül 2003/Manşet
Ekonomi kayıt altına alınmalı

Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Birliği (İSMMMO) Küçükçekmece Şubesi’nin 8. Olağan kongresi Radisson Sas Otel’de gerçekleştirildi. 214 kayıtlı üyeden, 50’sinin katıldığı kongreye, tek listeyle giren Vedat Çiftçi tekrar şube başkanı seçildi. Kongreye, İstanbul mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Yahya Arıkan başta olmak üzere meslek kuruluşlarından temsilciler konuk olarak katıldı. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, meslek odasının kuruluşu için verdikleri mücadeleleri anlatarak başladığı konuşmasında mesleki olarak yaşadıkları zorlukları ifade ederek, “20 Mart 1990’da ilk müteşebbis heyet seçimini yaptık. Aradan 14 sene geçti. Bugün, eskiye oranla mesleki olarak daha itibarlı bir yerdeyizö dedi. Kongrede, raporların görüşülüp ibra edilmesinden sonra tahmini bütçe okundu ve kabul edildi.

16 Eylül 2003/Dünya
Bugün

Türmob ve İSMMMO’nun düzenlediği “Kayıtdışı Ekonomi ve Mücadelede Toplumsal Katkıö paneli Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın katılımıyla 13.30’da Lütfi Kırdar’da...

16 Eylül 2003/Hürriyet
Şirketlerin yüzde 1’i vergi ödüyor/Şükrü Kızılot

Türkiye’de vergi kayıp ve kaçağının en önemli nedeni, kayıtdışı ekonomi ile ilgili. Kayıtdışı ekonominin, bütünüyle önlenmesi mümkün değil. Ancak çok yüksek olan oran aşağı çekilebilir. Bu arayışların bir uzantısı olarak bugün de İstanbul Lütfi Kırdar’da TÜRMOB ile İSMMMO’nun düzenlediği “Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadelede Toplumsal Katkıö konusunda Maliye Bakanı’nın da konuşmacı olduğu panelde 10’u aşkın konuşmacı, çeşitli yönleriyle kayıtdışı ekonomiyi ele alacaklar. Kayıtdışı ekonominin yüzde 60’lar civarında ifade edildiği şu dönemde, Gelir ve Kurumlar Vergisi ile KDV yönünden ciddi sancılar var. İşin doğrusu bu sancılar da aspirin tedavisiyle düzelmez.

18 Eylül 2003/Hürses

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonominin kayıt altına alınmasında 10 milyar lira üstü ödemelerin banka aracılığıyla yapılmasının bir başlangıç olduğunu belirterek,ö Bundan sonra hiç kimse gidip vergisini vergi dairesine yatırmayacak, götürüp bankaya yatıracak.Bunun pilot uygulaması Ankara’da yapılacakö dedi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) “Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadelede Toplumsal katkıö konulu bir panel düzenledi. Panele katılan Unakıtan, Türkiye’nin probleminin devlette olduğunu belirterek, “öyle çarçur edilmiş ki borçlar dev gibi büyümüş, devlet hareket edemez hale gelmiş, hantal yapı oluşmuşö diye konuştu.

22 Eylül 2003/ Dünden Bugüne Tercüman
Unakıtan düğmeğe bastı muhasebeciler sahip çıktı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan İstanbul’da ekonomi basını ile biraraya geldi. 70’i aşkın gazetecinin katıldığı toplantıda can alıcı çok sayıda nokta vardı. Ama bir nokta vardı ki çok önemliydi. Maliye Bakanı İstanbul’da onlarca basın mensubunun karşısında kayıtdışı ile mücadelenin başlatılacağının mücadelesini vermişti. Aynı gün İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın da (İSMMMO) kayıtdışı ile mücadele toplantısı vardı. Bakan Unakıtan bu toplantıya da katıldı. Burada da kayıtdışı ile mücadele çağrısı yaptı. Toplantıya katılan sadece Unakıtan değildi. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan toplantıyı o kadar geniş boyutlu ve kapsamlı örgütlemişti ki konuşmacılar arasında İSO Başkanı Tanıl Küçük’ten Defterdar Kadir Boy’a kadar herkes vardı.

9 Ekim 2003/Dünya
Ek taşıt vergisinde geri ödeme bilmecesi

İstanbul Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, ek taşıt vergisini ödeyenler ve ödemeyenlerin bulunduğunu hatırlatarak, “Ödemeyenlerin izleyecekleri yol şudur. Vergi idaresi bu vergiyi ödemedin diye bir ödeme emri gönderebilir. Ki bunu göndermesini zayıf ihtimal olarak görüyorum. Bu emri aldıktan sonra 7 gün içerisinde vergi mahkemesine dava açarak, bu vergiyi ödemekten kurtulacaktır. Bu süreci mutlaka kaçırmamaları gerekiyorö dedi. Ödeyenler içerisinde bu vergileri itirazi kayıt ile veren ve vermeyenlerden oluşan 2 grup bulunduğuna dikkat çeken Arıkan, itirazi kayıtla ödeyenlerin 30 gün içerisinde vergi mahkemesine dava açarak bu davayı kazanmaları gerektiğini ifade etti.


9 Ekim 2003 / Dünden Bugüne Tercüman
Paralar nakden ödensin

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, devletin artık ek vergi düzenlemelerini bırakması gerektiğini savunarak, vergi sisteminde reform yapılmasını ve kayıtdışı ekonomiyle mücadele edilmesini istedi.

5 Kasım 2003/Dünden Bugüne Tercüman
2004’e zamla gireceğiz

Ekonomiyle ilgili 2004 yılına ait veriler daha da netleşiyor. Bu verilerden biri de yeniden değerleme oranının yüzde 28.5 olarak belirlenmesi oldu. Bu oran birçok verginin artışını belirlemede kullanılıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı ekim ayı enflasyon rakamları sonrasında toptan eşya fiyatlarında 12 aylık ortalama artışa göre belirlenen yeniden değerleme oranının 2003 yılı için yüzde 28.5 olacağı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanarak farklı bir oran belirlememesi halinde, bu oran 2004 yılında çok sayıda vergi, harç ve cezalarda yüzde 28,5’luk bir artışa neden olacak. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Maliye Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda olduğu gibi yine hedeflenen enflasyonun üstünde yeniden değerleme oranını belirlediğini söyledi. Arıkan, “Hükümet 2004 için yüzde 12 enflasyon belirliyor. Ancak yeniden değerleme oranını yüzde 28,5 açıklıyor. Bu düpedüz bir çelişkidir. Sağlıklı bir vergi sistemi olmaması yüzünden anlaşılan bütçede oluşan açıklar yine yamalarla kapatılmaya çalışılacakö dedi.

13 Kasım 2003/Vatan
Valinin özel vergi önerisi tartışılıyor

İstanbul Valisi Muammer Güler’in “Trafiğe hergün 1850 yeni araç katılıyor. İstanbul içinde OGS’yi, KGS’yi ya mecbur hale getirmek ya da ikisini de kaldırıp İstanbul plakalı araçlara özel vergi koyarak, Boğaz köprüleri ve otoyol gişelerini kaldırmak lazımö sözleri İstanbullu’ların tepkisine neden oldu. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan da öneriyi beğenmedi: Vergilerin yüzde 50’sine yakını zaten İstanbul’dan toplanıyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de İstanbul’da yaşadığı için insanlardan vergi alınamaz. Bunun adı kesinlikle ek vergidir ve adaletsiz bir sistemdir.

21 Aralık 2003 / Cumhuriyet
Vergi iadesi için son tarih 20 Ocak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, özel gider indiriminden yararlanacak olanların vergi iadesi belgelerinin vaktinde ilgili kurumlara iletilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hesaplamalara göre, bir asgari ücretlinin 2003’teki harcamaları için toplam 125 milyon lira vergi iadesi alacağını söyleyen Arıkan, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde büyük önem taşıyan belge düzeninin kaldırılmasının yada kapsamının daraltılmasının yanlış olacağını dile getirdi.

21 Aralık 2003 / Dünden Bugüne Tercüman
Vergi İadesi Uyarısı
Asgari 125 Milyon

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, hesaplamalara göre asgari ücretli bir kişinin 2003 yılı için toplam 125 milyon lira ve ayda ortalama net 500 milyon lira ücreti olan bir kişinin de 392 milyon lira vergi iadesi alacağını açıkladı. Yahya Arıkan, kayıtdışı ekonominin önlenmesinde önemli bir tekne olan belge düzeninin oluşabilmesi için ücretlerin vergi iadesinde, gerek oranların aşağı çekilmesi gerekse kapsama giren konuların daraltılmasının yanlış olacağını belirterek, “Hem ücretlilerin hem de ticaret ile uğraşan tüm kesimlerin yaptıkları tüm harcamalar vergi matrahından indirilmeliö dedi.

Yahya Arıkan vergi iadesinin bu yılki uygulama yöntemiyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Özel gider indirimi sadece gerçek usulde tespit edilen ücretlilere verilecek. Ücretliler, kendileri, eş ve çocukları adına düzenlenen harcamalarda alınan belgede birden fazla harcama cinsi varsa, en yüksek olanı harcama cinsi yansıyaca k.

21 Aralık 2003 / Zaman
500 milyon lira maaş alan çalışan
392 milyon liralık vergi iadesi alacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2004 tarihine kadar ilgili kuruma verilmesi gerektiğini hatırlattı. İSMMMO’nun hesaplamalarına göre, asgari ücretli bir kişi 2003 yılı için toplam 125 milyon lira, ayda ortalama net 500 milyon lira ücreti olan bir kişi ise 392 milyon lira vergi iadesi alacak.

Vergi iadesinin (özel gider indirimi) sadece gerçek usulde tespit edilen ücretlilere uygulanacağını belirten Arıkan, TBMM il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlarına veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyeleri, yönetim ve denetim kurullar başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurları, bilirkişiler, resimi arabulucular, eksperler, spor hakemleri ve her türlü yarışma jürisi üyeleri ile sporcuların da vergi iadesinden yararlanabileceğini kaydetti. Bir harcamanın vergi iadesine konu olabilmesi için; harcamaların mutlaka Türkiye’de yapılması, harcamaların Gelir ve Kurumlar Vergisi’ne tabi olan mükelleflerden alınan belgelerle yapılması, yapılan harcamanın ücretlinin kendisi Medeni Kanun hükümlerine göre aralarında evlilik bağı kurulmuş eşi ve mükellef tarafından bakılan çocukları tarafından yapılması ve satın alınan mal ve hizmetlerin bunlar tarafından tüketilmesi gerekiyor.

22 Aralık 2003 / Dünya
5 milyar lira ücret alan 9.3 milyar lira vergi iadesi alacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, yapılan hesaplamalara göre, asgari ücretli bir kişinin 2003 yılı için toplam 125 milyon lira, ayda 500 milyon lira ortalama net ücreti olan bir kişinin de 392 milyon lira vergi iadesi alacağını bildirdi. Arıkan, vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2004 tarihine kadar ilgili kuruma verilmesi gerektiğini anımsatarak, kayıtdışı ekonominin önlenmesinde önemli bir etken olan belge düzeninin oluşabilmesi için ücretlerin vergi iadesinde gerek oranların aşağı çekilmesi gerekse kapsama giren konuların daraltılmasının yanlış olacağını, hem ücretlilerin hem de ticaretle uğraşan tüm kesimlerin yaptıkları tüm harcamaların vergi matrahından indirilmesi gerektiğini kaydetti.

22 Aralık 2003 / Gözcü
Vergi Yükünü Azaltın

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan vergi iade zarflarına yalnızca gıda, giyim, kira, sağlık ve eğitim harcamalarının işlenebildiğine diikkat çekti, vatandaş birçok temel tüketim maddeisni vergi iadesi zarfına yazamıyor.

21 Aralık 2003 / Akşam
Ayda 500 milyon alana 392 milyon iade

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)’ndan yapılan açıklamada vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2004 tarihine kadar verilmesi gerektiği hatırlatıldı. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, asgari ücretli birinin 2003 yılı için toplam 125 milyon lira ve ayda ortalama net 500 milyon lira ücreti olanını da 392 milyon lira vergi iadesi alacağı8nı açıkladı. Vergi iadesine konu olan harcama kalemleri ise şöyle: Eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira.

21 Aralık 2003 / Milliyet
Asgari ücretle çalışana 125 milyon vergi iadesi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından yapılan hesaplara göre, maaşı 500 milyon lira olan bir çalışan ise 6 milyar 575 milyon liralık fiş ve fatura toplayarak iş yerine teslim edecek. Bunun karşılığında ise 392 milyon 168 bin lira vergi iadesi alacak

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi iade zarflarının 20 Ocak 2004 tarihine kadar iş yerlerine teslim edilmesi gerektiğini belirtirken, geçersiz belge konusunda da uyarılarda bulundu.

İSMMMO’ dan yapılan açıklamaya göre vergi iade zarflarına, yalnızca gıda, giyim, sağlık, eğitim ve kira harcamaları yazılabiliyor. Temizlik ürünleri yanında mutfak tüpü gibi harcamalarda vergi iadesinde geçerli olmayan harcamalar arasında bulunuyor.

21 Aralık 2003 / Yeni Şafak
Asgari Ücretli 125 Milyon TL vergi iadesi alacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2004 tarihine kadar ilgili kuruma verilmesi gerektiğini hatırlattı. Yahya Arıkan, hesaplamalara göre asgari ücretli bir kişinin 2003 yılı için toplam 125 milyon TL ve ayda ortalama net 500 milyon TL ücreti olan bir kişinin de 392 milyon TL vergi iadesi alacağını açıkladı. Kayıtdışı ücretlilerin vergi iadesinde gerek oranların aşağı çekilmesi, gerekse kapsamının daraltılmasının yanlış olacağını belirten Arıkan, “Ayrıca yapılan tüm harcamalar vergi matrahından düşülmelidirö dedi.

21 Aralık 2003 / Vakit
Asgari ücretli 125 milyon vergi iadesi alacak

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, vergi iadesi belgelerinin en geç 20 Ocak 2004 tarihide kadar ilgili kuruma verilmesi gerektiğini hatırlatarak, kayıtdışı ekonominin önlenmesinde önemli bir etken olan belge düzeninin oluşabilmesi için ücretlilerin hem de ticaretle uğraşan tüm kesimlerin yaptıkları tüm harcamaların vergi matrahından indirilmesi gerektiğini kaydetti.

22 Aralık 2003 / Dünden Bugüne Tercüman
Şimdi sıra kayıtdışı ile savaşta

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan

Paket, vatandaşın cebinden para çekmek için yeni bir formül getirmiyor. Gecikme zamının yüzde 7’den 4’e düşürülmesi gibi daha önce alınan kararların bir pakette tüplandığını görüşoruz. Eski paketlere göre, özellikle oto vergileri hususunda adaletli bir yaklaşım var. Maliye Bakanı Unakıtan’ın son açıklamaları da bu açıdan dikkat çekici. Mükellefler elini vicdanına koyup kayıt dışılıkla mücadelede bakanlığa destek vermeli. Zaman geçirmeyelim. Bari 2004 yılı kazanç yılımız olsun.

22 Aralık 2003 / Güneş
Vergi İade Fişine Dikkat

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, yapılan hesaplamalara göre, asgari ücretli bir kişinin 2003 yılı için toplam 125 milyon lira, ayda 500 milyon lira ücreti olan bir kişinin de 392 milyon lira vergi iadesi alacağını bildirdi.

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.