Medya Merkezi

18 Şubat 2003 / Gözcü, 3-5 sahtekar yüzünden 20 milyon kişi yanacak, vergi geliri de düşecek vergi iadesini kaldırmanın faturası 3 katrilyon lira!

Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren vergi iadesinin kaldırılmak istenmesine tepki gösteren Muhasebeciler Odası Başkanı Arıkan, "Vergi iadesini kaldırmak, en az 3 katrilyonluk vergi kaybına yol açar" dedi.

Vergi iadesinin kaldırılması için 57. Hükümet döneminden beri baskı yapan IMF, DSP'li Ekonomi Bakanı Masum Türker'in rest çekmesi ile amacına ulaşamadı ancak, AKP iktidarı uygulamayı kaldırmak için çalışmalar yapıyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, vergi iadesinin kaldırılmasına gerekçe gösterirken "sistem hayali fatura ve fiş ticaretine dönüştü" dediler.

Gözcü'ye konuşan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan ise iktidara sert çıktı.

Bindikleri Dalı Kesecekler
Vergi iadesinin kaldırılmasının kayıt dışılığa prim tanımak olduğunu ifade eden Arıkan, "Sendikalar, partiler buna karşı çıkacaktır. Suistimalı önlemek bahanesiyle, üç-beş kişi yüzünden 20 milyon kişiyi mağdur edemezler" dedi. Arıkan, 'IMF istiyor' diye vergi iadesini kaldırmayı "devletin bindiği dalı kesmesi" diye yorumladı, şöyle devam etti:
" Vergi iadesinin kapsamı çok geniş… TBMM üyeleri, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri, yönetim ve denetim kurulu başkan-üyeleri, tasfiye memurları, bilirkişiler, eksperler, spor hakemleri, yarışma jurisi üyeleri, sporcular, ücretliler ve emekliler vergi iadesi alıyor. 15-20 milyon kişiyi ilgilendiren bu sistem kaldırılsa büyük kaybı olur. 2002'de 1 katrilyon lira vergi iadesi ödenmiş. 1 katrilyon vergi iadesini yük görüyorlar. 1 katrilyon lira vergi iadesi almak için 20 katrilyon liralık belge toplanması gerekiyor. Bunun KDV'si gelir ve kurumlar vergisi hariç en az 2 katrilyon liradır. Gelir ve kurumlar vergisi ile birlikte devletin en az 3 katrilyon lira vergi kaybı olur."

Aylık KDV İadesi Faydalı Olur
AKP'nin kayıtdışı ekonomiyle mücadele edeceğiz iddiası ile iktidara geldiğini hatırlatan Arıkan, "Oysa vergi iadesini kaldırırlarsa kayıtdışından beslenenler bayram edecek. Vergi iadesi, kayıtdışı ekonomiye karşı son oto-kontrol sistemidir" dedi. Arıkan, vergi iadesinin beş alanda (eğitim, sağlık, giyim, kira, gıda) sınırlanması yerine yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti, şöyle devam etti:
"Beş alanda sınırlamayı kaldıralım… Kim ne kadar harcama yaparsa iadesini alsın. Yıllık yerine aylık vergi iadesi yapılsın… Aylık muhtasar beyanname veren işyerleri çalışana aylık, üç aylık muhtasar veren işyerleri çalışanına üç ayda bir vergi iadesi versin."