Medya Merkezi

04.12.2009 Bugün - Muhasebecilik nasıl iyi kazanan meslek oldu

Bugün
Celal Toprak

Muhasebecilik nasıl iyi kazanan meslek oldu

Yaklaşık 20 yıl önceydi.

Yahya Arıkan da ben de çok gençtik. O günlerde en çok kazandıran veya en prestijli meslekler arasında muhasebecilik yoktu.

Muhasebeci daha çok patronun dediğini yapan, onun düdüğünü çalandı.

İşte o günlerde aralarında Yahya Arıkan'ın da yer aldığı bir grup genç muhasebeci bir mücadele başlattı.

Aslında mücadeleden çok bir projeyi hayata geçirmek için çalışmaya koyuldular.

Projenin önemli ayaklarından biri mesleğin bir çatı örgütünün olmasıydı. Bunu hayata geçirmek için oda çalışmasına start verdiler. Türkiye'de bu tür işler çok uzun zaman alıyordu. Ama onlar kısa sürede sonuç aldılar.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nı kurdular.

Ve yine kısa sürede oda eğitim ve etik çalışmalarını başlattı.

Meslek ilkeleri belirlendi. İç eğitim sayesinde meslekte kalite yükseldi. Muhasebeci ile çalışan şirket bir adım öne geçmeye başladı.

Ve yıllar su gibi akıp geçti. Biz biraz yaşlandık. Muhasebe artık iyi para kazanılan, kaliteli meslekler arasına girdi. Üniversite sınavlarındaki tercihler bu görüşü pekiştirdi.

Ve sıra ikinci hamleye geldi. Şimdi cumartesi günü Yahya Arıkan ve ekibi ikinci hamleyi yapacak.

Bir rüyalarını daha gerçekleştiriyorlar. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Türkiye genelindeki muhasebeci mali müşavirlere hizmet verecek İSMMMO Akademi'yi açıyor.

Bunun da meslekte bir dönüm noktası olduğu belirtiliyor. Bu akademide her yıl en az 300 muhasebeci eğitim alacak ve uzmanlaşacak. Bugüne kadar 25 binden fazla meslek mensubunu eğiten yapı bu defa meslektaşlarına sınıf atlatacak.

. Bağımsız adli muhasebe

. İç denetim

. Şirket ve marka değer tespiti

. Yabancı şirketlerde muhasebe

. Kredi derecelendirme

İşte bu alanlarda uzmanlaşma sınıf atlamayı sağlayacak. Ve akademide eğitim gören aranan eleman olacak.

Muhasebeciler önce prestij kazandılar, şimdi aranan olmaya talipler.

Not artınca aklıma geldi

Bir süre önce... Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker ile bir toplantıda bir araya gelmiştik. Konu Türkiye'nin kredi notunun neden yükseltilemediği meselesine gelmişti... İlginç bir saptama yapmıştı Berker...

- Biz 2007-2008 döneminde ekonomideki iyileşmelere paralel olarak üç-dört defa not artırımı için hazırlık yaptık. Ama bunlar darbe söylentilerine takıldı. Bu söylentiler Türkiye'nin not artışını engelledi.

Dün FITCH, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe yükseltip yatırım seviyesini çıkardığını açıklayınca aklıma bu tespit geldi. Size de hatırlatmak istedim...

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.