Kurumsal

Nisan 2020 Mesajı

Değerli Meslektaşlarım,

2020 yılının ilk üç ayını geride bıraktık. Bazı yeni önemli vergisel uygulamaların yürürlüğe girmesi, meslek camiası olarak telkinlerimizle ertelendi. Maalesef ülke olarak yaşadığımız deprem ve uçak kazası gibi üzücü olayları henüz atlatamamışken, tüm dünyayı etkisi altına alan bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Tüm hayatımızı kısıtlayan, adeta hepimizi evlerimize hapseden Korona virüs salgını (Covid-19) tüm hızıyla dünyada yayılmaya devam ediyor.

Bir virüsün din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığa verdiği en önemli mesajın "insan sağlığı" olduğunu hep birlikte gördük. Sağlığımız olmadan özel hayatların bir anlamı, ticari hayatların sürdürülebilirliği mümkün olmuyor. Bu nedenle salgına karşı alınacak tedbirlerin önemini İstanbul Odamızın Yönetim Kurulu adına bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Konunun ciddiyetini anlayıp, çevremizdeki insanları da bilinçlendirmemiz camiamızın üzerine düşen en önemli görevlerimizden biri oldu. İnanıyoruz ki alınan sıkı tedbirler ile hep birlikte bu sürecin üstesinden geleceğiz
.
Yaşanan bu sürecin ülke ekonomisine ve şirketlerimizin finansal durumlarına yansımalarına bakıldığında, bazı sektörlerin tamamen durma noktasına geldiği, bazılarının da belirli bir süreliğine ara verdiklerini görüyoruz. Yurt içi ve dışı uçuş seferleri durduruldu, Şehirlerarası seyahat yasağı geldi. Alışveriş merkezleri kapatıldı, Tüm dünya liderleri sağlık tehditini bir kenara bırakıp, adeta ekonomik paketler açıklama yarışına girdiler. Aslında, öncelikle bu sağlık krizine yoğunlaşıp, ekonomik krize sonrasında çözüm arayışına girilmiş olması kişisel olarak bir temennim olurdu.

Bu noktada, ülkemizde de açıklanan tedbirler, destekleyici önlemler, ertelemeler peşi sıra açıklanıyor. Bunların hepsini derleyip sizlerin istifadesine sunmaya çalışıyoruz. Aslında, bunların tek elden yürütülüp, derli ve topluca açıklanması daha etkili olurdu. Bundan da kriz yönetimleri için ilerisi için dersler çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Sağlık sistemi olarak ne kadar hazır olursanız olun, bunun bir de ekonomik etkisini çözmek için de hazır olmanız gerektiğini hep birlikte görmüş olduk.

Alınan önlemler çerçevesinde, şirketlerin çoğu uzaktan çalışma veya kısmi çalışma yöntemlerine geçiş yapmak zorunda kalmışlardır. En çok etkilenen mesleklerden biri de mali müşavirler olarak bizleriz. Meslek mensuplarımızın vergi dairesine veya müşterilerine gitme, yerinde denetim yapma, belge inceleme ve neredeyse görüşme imkânı bile kalmadı. Bu durumda, asıl çıkarılan ders, tüm insanlığın olduğu gibi bizim meslek camiamızın da teknolojiden daha fazla yararlanması gerektiğidir. Belki de ileride tüm hayatımız normale döndüğünde, bu süreçte çok daha fazla kullanmak durumunda kaldığımız teknolojileri yaygın bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Yaşanan süreç, belki de on yılda yaşanabilecek dijital dönüşümü çok daha hızlı bir şekilde yaşamamıza vesile oldu. Tüm kurumların, kuruluşların, işletmelerin, mesleklerin, bireylerin bu dönüşümden etkileneceği düşünüldüğünde, iş yapma şekillerinin değişeceğini düşünmek ve ifade etmek zor olmasa gerek
.
Alışık olmadığımız ve zorlu olan bu süreçte sizlere bazı önemli olan tavsiyelerim olacaktır. Öncelikle alınmış olan tedbirlere ve yapılan uyarıları çok dikkatlice uygulamanızı hepinizden istirham ediyorum. Meslek mensupları olarak hem ailemize, yakınlarımıza hem de müşterilerimize bu konuda örnek olmamız gerekiyor. Sonrasında, sürekli gelişmeleri takip ederek, müşterilerimizi en azından haftada bir telefonla aramanızı, mümkünse görüntülü olarak görüşmenizi, yapılan düzenlemeler ve teşvik, destek, erteleme ve benzeri gelişmeler hakkında bilgi vermek üzere uzaktan erişimli toplantılar organize etmenizi, Odamızın hazırlamış olduğu yayınları, bültenleri, sirkülerleri veya kendi derlemiş olduğunuz çalışmaları elektronik ortamda düzenli paylaşmanızı ve bu zorlu süreçte de her zamanki gibi onların yanında olduğunuzu hissettirmenizi hatırlatmak istiyorum.

Dünya ve ülke olarak önemli bir sınavdan geçiyoruz. Bu sınavı insanlık olarak el ele veremesek de elbirliğiyle en kısa sürede atlatacağımıza olan inancım sonsuz. Önce sağlığımızı güvence altına alacağız. Sonra tüm sevdiklerimizle ve meslektaşlarımızla tekrardan bir araya geleceğiz.

Bu vesile ile, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlarım. Ata'mızın bizlere armağan ettiği bu güzel bayramı çocuklarımızla birlikte el ele ve daha büyük bir coşkuyla sağlıklı günlerde kutlamayı diliyorum.

Tüm meslektaşlarıma, stajyerlerimize ve ailelerine sağlıklı günler diliyor, en kısa sürede hayatımızın normale döndüğü günlere kavuşmayı temenni ediyorum. Hep birlikte olabilmemiz için, sağlığımızı korumamız sebebiyle şimdilik biraz birbirimizden uzak olmak zorunda olsak da, İSMMMO Yöneticileri ve çalışanları olarak her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Sevgi ve Saygılarımla



Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.