Kurumsal

Eylül 2022

Değerli Meslektaşlarım,

Temmuz’da 10,7 milyar dolar dış ticaret açığı verilirken, Temmuz 2018’den beri yıllık bazda dış ticaret açığının 82,9 milyar dolar ile en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiğini belirterek, sürpriz bir şekilde gösterge faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e indirdi.

Ancak bu faiz oranlarını bankalara gittiğimizde görebilmek mümkün değil. Bankacılık sektörünün net kârının 7 ayda beş kattan fazla artmasının sebebi de gösterge faizi nedeniyle mevduata uygulanan göreceli düşük faiz ile devlete verilen borç faizi arasındaki makas olduğu görülüyor.

Elbette bu fark bütçeye yani her birimize yükleniyor. Aradaki farkın enflasyonu artırıcı etkisini, özellikle gıda ürünlerinde kış aylarında görmemiz (maalesef) olasıdır. İkinci çeyrekte sanayi üretimi yüzde 7,8, hizmetler yüzde 18,1 artarken Tarım, ormancılık ve balıkçılığın yüzde 2,9 gerilemesi ise bunun bir başka nedeni olabilecektir.

Oda üyeleri olarak gelirlerimiz sabit kaldığı veya çok az arttığı günümüzde hizmetlerimizin ve mutfağımıza giren ürünlerin fiyatı durmadan yükseliyor. Bu yüzden, ücret tarifesi güncelleme talebimizi ilgili birimlere tekrar hatırlatıyoruz.

Değerli Meslektaşlarımız,

Tarihin her döneminde, değer yaratan bilgiye olan talep yüksek olmuştur. Paranın icadından bu yana mali konulardaki bilgi değer yaratan bilgilerin başında gelmektedir. Dijitalleşme hayatımızın her alanını dolayısıyla iş yapma biçimlerini de hızla değiştiriyor. Mali müşavirlerden beklentilerin yönü de kayıt tutmaktan daha çok işletmelerin bütün iş süreçlerine yönelik danışmalık hizmetlerine doğru değişiyor. Bu beklentiler Mali Müşavirlik mesleğinde Pek çok yeni uzmanlık alanı ortaya çıkıyor.

Bizlerde meslektaşlarımızın bu uzmanlık alanlarında farkındalığını arttırmak ve devamında ilgi duydukları uzmanlık alanlarında uzmanlaşmalarını sağlamak için çalışmalarımızı yönlendiriyoruz.

Finansal analiz, yorumlama ve ileriye doğru kararların alınması için yol gösterme ve finans danışmanlığı yeni sürecin en önemli uzmanlık alanlarından birisi olduğunu biliyoruz. Bu alanda hem farkındalık hem de uzmanlık düzeyinde eğitim programlarımızı hazırladık. İlgi duyan bütün meslektaşlarımızı bu programlara katmak ve sertifikalandırmak hedefindeyiz.

Diğer taraftan İSMMMONOMİ’nin hizmet akdiyle veya serbest olarak çalışan bütün meslektaşlarımızın ekonomik gelişmeleri takip etme ve değerlendirme yönünde gücünü arttıracağına inanıyoruz. İSMMMONOMİ adıyla ekonomik verileri yayınladığımız bültenimizi Ağustos ayından itibaren ikiye çıkardık. Alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan sektörel verileri bundan böyle ayda iki kez yayınlayarak sizleri birçok sektör temelinde güncel tutmayı amaçlıyoruz.

Geleceğe hazır olabilmek bugünden başlar. Bugün olduğu gibi gelecekte de görüşlerine değer verilen mali müşavirler olmak için sizlere sunduğumuz ve sunacağımız eğitim olanaklarını takip etmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum.

Değerli Meslektaşlarım,

Eylül ayı önemli günlerin ayıdır. Hep birlikte yaşadığımız bu yeryüzünde dostluk ve kardeşliği pekiştirmesi dileklerimle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyorum. 9 Eylül ise bizim için, Mustafa Kemal’in önderliğinde 26 Ağustos’ta Büyük Taarruz’la başlayan azim ve kararlılığın taçlandığı gündür. Güzel İzmir’in ve ülkemizin üç yıllık karanlıktan kurtulduğu bu gün hepimize kutlu olsun.

Erol Demirel
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.