Kurumsal

Ekim 2022

Değerli Meslektaşlarım,

Yaz aylarının bitmesi ile girdiğimiz Sonbaharın en renkli aylarından Ekim, aynı zamanda kışın kendisini hissettirdiği bir aydır. Ekim ayı (genellikle), harcamalardan dolayı Eylül ayının yüksek enflasyonu ile gelir. Bu Eylül’de de tüketici enflasyonu yıllık bazda yükselişini 16. aya taşıyarak son 24 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83,45 arttı. Aylık enflasyon Ağustos'a göre yükselişe geçerek yüzde 3,08 oranında gerçekleşti.

Dış ticaret açığımız ise büyümeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı geçici verilerine göre Eylül ayında dış ticaret açığı yüzde 299 artışla 10,4 milyar dolar oldu. Böylelikle Eylül ayında da dış ticaret açığı 10 milyar doların üzerine çıktı. İhracatı yıllık yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olurken, ithalat ise yüzde 41,5 artışla 33 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı Eylül'de 20,3 puan azalarak yüzde 68,5 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin ihracatı yüzde 17,1 artışla 188,22 milyar dolar olurken, ithalat da yüzde 40,8 artışla 272,04 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığı yüzde 158,5 artışla 83,82 milyar dolar oldu

Yukarıdaki iki paragrafı bir cümle ile açıklamak gerekirse, dış ticaret açığı sürdükçe ve gösterge faizleri düşürüldükçe, artacak dış borçlanma sonucunda oluşacak kur dengesizliklerinin enflasyona yansıması ile gelirlerdeki erozyonun gelecek aylarda da devam edeceğini söyleyebiliriz. Buna, sanayi üretimi artarken tarımdaki azalmayı da eklersek, kış aylarında sebze-meyve fiyatlarının ne olacağını kestirmek zor olmasa gerek.

Değerli Meslektaşlarım,

Tarife ile çalışan birçok sektörde gelirler sabitken giderler durmadan artıyor. Gelir-Gider arasındaki makas açılıyor. Mali Müşavirler olarak bundan bizler de nasibimizi alıyoruz. Bu nedenle, asgari ücret tarifemizin en az enflasyon artışı oranında arttırılarak yayınlanmasını bekliyoruz.

Sevgili Meslektaşlarım,

“Defter tutma ve beyanname gönderme faaliyeti hassasiyet ve titizlik gerektiren zor bir iştir. Bir taraftan devletin gelirlerinin en büyük kısmını oluşturan vergi gelirlerini sağlayan sistemin önemli bir parçası iken, diğer taraftan mükelleflerin çıkarlarını kollamakla görevli başka bir meslek grubu yoktur. Bu iki unsuru adaletle dengede tutmak son derece önemlidir. Ancak, bu denge anlayışı mesleğin stres seviyesini de yükseltmektedir.

Önümüzdeki süreçteki en büyük çalışmamız meslektaşlarımızın iş yaşam dengesini yaşam lehine arttırmaya odaklanmak olacaktır. Bu çerçevede teknolojinin bütün imkanlarından da yararlanarak iş otomasyon sistemlerimizi geliştirmek ve idari düzenlemeleri sadeleştirmek yoluyla üzerimizdeki gereksiz iş yükünün azaltılmasını sağlamaya çalışacağız.

Sevgili Meslektaşlarım,

Sizlere vermiş olduğumuz hizmetleri gelişen teknolojinin de sunduğu olanakları kullanarak, İşlerimizi daha verimli hale getirmek ve üyelerimizin memnuniyetini artırmak amacıyla oda olarak bu aydan itibaren süreçlerimizi tekrar ele alıyoruz. Süreç Yönetim Sistemi çerçevesinde, sizlere daha iyi, doğru ve hızlı hizmet vermek için süreçlerimizi analiz edecek ve iyileştireceğiz. Bu sayede sizlerin memnuniyetini daha çok arttırmayı ümit ediyoruz.

Değerli Meslektaşlarım,

6 Ekim 1923, 3,5 yıl işgal altında kalan İstanbul’un kurtuluş günüdür. Bu gün, sadece İngiliz askerlerinin İstanbul’u terk edişi değil; savaşmadan bir şehri kurtaran üstün yeteneğin, modern ve medeni dünyanın kapılarını ülkemiz için araladığı gündür. Değeri her geçen gün kalbimizde artan Atamız’ı bir kez daha anarak, Ekim ayının hepimize güzellikler getirmesini diliyorum.

Erol Demirel
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.