Medya Merkezi

22 Şubat 2003 / Akşam, Vergi İadesine Dokunmayın

Devlet Kaybeder
Sistemi değiştirmeye hazırlanan hükümete karşı tepkiler yükseliyor. Devletin ve vatandaşın kaybı olacağı gerekçesiyle protestoya hazırlanan İSMMMO, tüm sivil toplum örgütlerini kampanyaya davet ediyor.
Hükümetin vergi iadesini kaldırma girişimi, olaylara gebe. Ücretlilere 1 katrilyon liralık ödeme yapmak istemeyen hükümetin, ekonomiyi kayıt dışına iterek, devleti 5 trilyon liralık kayba uğratacağını söyleyen İstanbul Muhasebeciler ve mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, tüm sivil toplum örgütlerini protestoya çağırıyor. Arıkan, "Hükümet birkaç sahte fatura nedeniyle hem toplumu sahtekarlık ile suçluyor, hem de kontrolsüz ekonomiyle devleti kayba uğratacak" dedi. Ödenen 1 katrilyon liralık vergi iadesinin, ekonomi içinde yaklaşık 20 katrilyon liranın kayıt altına alındığını belirten Yahya Arıkan, eğer fatura ve fiş toplanmadığı taktirde, devletin sadece KDV kaybının, ortalama yüzde 10'dan 2 katrilyon lira olacağını vurguladı. Arıkan, " Ayrıca Kurumlar ve Gelir Vergisi kayıpları söz konusu olacaktır. Bundan başka kayıtdışı ile devletin kaybı, 5 trilyon liraya ulaşır" dedi.

Samimiyet Yok
Vergi iadesinin, sahte fatura ticaretinin artması nedeniyle kaldırılacağının açıklandığını hatırlatan Arıkan, hükümetin bu konuda samimi olmadığını kaydetti. IMF'ye verilen taahhütlerin yerine getirilmeye çalışıldığını ifade eden İSMMMO Başkanı Arıkan, "Ufak tefek hatalardan dolayı sistemin tümünden vazgeçilmez. Birkaç sahte fatura için tüm toplumu suçlu göstermek ise son derece yanlış. Bu sistem düzeltilebilir ama yerine konulacak laternatif yok. Hükümet buna göre karar vermeli" diye konuştu.

Nasıl Yapılmalı
Vergi iadesindeki 5 kapsamın genişletilerek, herkesin tüm harcamalarının belgesini sunması gerektiğini söyleyen Arıkan, iade uygulamasının yıllık değil, aylık yapılması gerektiğini, böylece kontrol mekanizmasının de iş yerlerindeki muhasebeci ve mali müşavirlerden oluşacağını ileri sürdü.

Arıkan: Herkes Tepkisini göstersin
Yahya Arıkan, hükümetin vergi iadelerini kaldırma konusundaki girişimleri nedeniyle yarından itibaren İSMMMO olarak protesto kampanyası başlatacak. Toplumun her kesimini doğrudan ilgilendiren bu konuyla ilgili sendika, dernek, oda gibi tüm sivil toplum kuruluşlarının tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Arıkan, "Özel ve kamu çalışanlarının yöneticisine, emekliden esnafına kadar tüm kesimlere sahtekar gözüyle bakılmaktadır. İadenin kaldırılmasıyla bu kesimler olduğu gibi, devlet de zarara uğrayacaktır. Bunu önlememiz lazım" dedi.

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.