Kurumsal

Ekim 2012 Mesajı

Değerli meslektaşım;

Bu ay; büyük bir sevgi ve kıvançla Türkiye Cumhuriyeti'nin 89'uncu kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Aynı zamanda; "Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir" diyen yüce Önder Atatürk'ün yolunda yürümenin onur ve gururunu taşıyoruz.

Çünkü; yokluklar içindeki bir ülkenin, nasıl saygın toplumlar içinde yer alabileceğini, emperyalist ülkelere karşı nasıl dimdik durulacağını, manda ve himayenin Türk ulusuna kabul ettirilemeyeceğini O’nun dehasıyla öğrendik.

Yarınlarda da bu belleğe ve Cumhuriyet’imizin kazanımlarına el birliği ile sahip çıkmaya devam edeceğimize yürekten inanıyorum.

Değerli meslektaşım;

Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmak tabii ki, güçlü bir ekonomiden geçiyor. Biz de; Türkiye’de ekonominin kurallarının işleyişinde önemli bir misyona sahip bir iş kolunun temsilcileri olarak, önemli gördüğümüz konularda bir çok kez olası tehlikelere dikkat çektik.

Özellikle kayıtdışı ekonomi konusunda çok sık uyarılarda bulunduk. Son veriler ise bu konudaki uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu ortaya koyar nitelikte.

Haziran 2012'de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kayıtdışı istihdam oranı yüzde 40.4 olarak gerçekleşti. Türkiye genelindeki 25 milyon 577 bin kişiden 10 milyon 327 bin kişinin kayıtdışı olduğu belirtiliyor. Bu verilere göre çalışan her 100 kadının 56'sı, 100 erkeğin de 34'ü herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan istihdam ediliyor. Verilere göre kendi hesabına çalışanların yüzde 64.8'i ise kayıtdışı istihdam içinde. Tarım kesiminde de kayıtdışı istihdam edilen kişi sayısı 3.3 milyon.

Resmi rakamların gerçek durumu tam olarak yansıtmadığı ise ekonomistlerce sürekli olarak dile getiriliyor.

Bu noktada, "ekonominin muhasebesini" yapan insanlar olarak, gerçek önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiği konusunda "toplam fayda" adına bir kez daha düşüncelerimizi siz meslektaşlarımla da paylaşıyoruz. Bu yaklaşım ekonomideki gerçek büyümenin de yegane yoludur…

Değerli meslektaşlarım; bu ay içinde aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularımızı pekiştirecek önemli bir bayramımızı da yaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin Kurban Bayramı kutlu olsun.

Sevgi ve saygılarımla

Yahya Arıkan
Başkan

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.