Medya Merkezi

10 Mayıs 2001 - 7 Ocak 2001



10 Mayıs 2001
Vergi ödemek isteyen gavur eziyeti çekiyor
Türkiye'de sadece 3.5 milyon vergi mükellefinden para tahsil edebilen devlet, vergisini ödeyen vatandaşına da gavur eziyeti çektiriyor.
Vergi mükelleflerinin resmi işlemlerini yönlendiren mali müşavirler de bu durumun mağdurlarından. Birçoğu günde en az 16 saat çalışmak zorunda kalırken, Cumartesi-Pazar ve tatil kavramlarını çoktan unutmuşlar.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, tek kurtuluşun teknoloji olduğuunu belirterek, "Mayıs ayı içinde mükelleflerin SSK priminden, Bağ-Kur'a, KDV'den muhtasara kadar tam 31 kez devlet dairelerine gitmesi gerekiyor" dedi.
2 Mayıs 2001 HÜRSES
Muhasebe zirvesi Antalya'da yapılıyor

İSMMMO, Antalya'da bu yıl beşincisini düzenleyeceği ve yabancıların da katılacağı "Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu"nda uzmanlarla birlikte "21'inci Yüzyılda Muhasebe Mesleğinin Misyonu ve Vizyonu"nu tartışacak. İSMMMO, 1997 yılından bu yana her yıl Nisan ayında, Türkiye ve dünyadaki muhasebe uzmanları ve konuyla ilgili meslek mensuplarıyla birlikte Antalya'da "Meslek Zirvesi" düzenliyor. Bu sempozyumlarda muhasebecilik mesleğinin geleceği üzerinde görüş alışverişleri yapılıyor, gelecek yıllara ışık tutuluyor.
2 Mayıs 2001 DÜNYA
Enflasyon muhasebesi talebi

Dalgalı kurdan işletmelere gelecek ekstra vergi, "Enflasyon muhasebesini" yeniden gündeme getirdi. Kur farkı geliriniden dolayı ödenecek ek verginin yabancı sermayeyi tedirgin ettiğini belirten işadamları bankacılar ve vergi uzmanları, enflasyon muhasebesinin bir an önce uygulanmasını istediler.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Kurun birden bire 670 bin liradan 1 milyon 200 binlere çıkması ile ya kambiyo karları oluşacak, ya kambiyo zararları oluşacak. Kambiyo karlarının oluşması, olmayan bir karın olması anlamına gelir. Kur farkı gelirinden dolayı bir gelir oluşuyor ve bunun da vergilendirilmesi sözkonusu" dedi.
şirketlere ekstra vergi yükü getiren uygulamanın enflasyon muhasebesi uygulanması ile giderilmesi gerektiğini dile getiren Arıkan, gerçek kişilerde Hazine Bonosu ve menkul sermaye iradı gelirlerinin enflasyondan arındırıldıktan sonra beyan edildiğini kaydetti. Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Konunun iki boyutu var. Bir olmayan akrın vergilendiriilmesi durumu, bir de zararlar boyutu var. Enflasyon muhasebesinin gündeme getirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar enflasyon muhasebesine yanaşılmadı. Ancak bu tür mağduriyetlerin giderilmesi için enflasyon muhasebesine geçilmesi gerekiyor."
1 Mayıs 2001 DÜNYA
Muhasebeciler zirvede buluşuyor

İSMMMO'nun 5'inci "Meslek zirvesi" Antalya Belek'te 3-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. "Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu" başlığı altında gerçekleştirilecek toplantılarda yerli ve yabancı katılımcılar 21'inci yüzyılda muhasebe mesleğinin vizyonu ve misyonunu tartışacak.
Yahya Arıkan, sempozyumda muhasebe mesleğinin konumunu ve geldiği noktayı değerlendirileceğini söyledi. Sempozyumun açılış konuşmalarını TBMM Plan ve Betçe Komisyonu Başkanı Metin Şahin, Antalya Belediye Başkanı Bekir Kumbul, Gelirler genel Müdürü Akif Hamzaçebi, TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan yapacak.

27 Nisan 2001 HÜRSES
Ekonomide beyaz sayfa açılmalıdır.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vatandaşın ortaya çıkarmadığı paralarının ekonomiye "ilaç" olması için öncelikle bir beyaz sayfa açılmasını, geçmişe sünger çekilmesini istedi. Arıkan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yastık altında olduğu tahmin edilen milyarlarca doları ekonomiye kazandırmanın kolay olduğunu bildirdi.
TOBB Başkanı Fuat Miras'ın yastık altındaki miktarın 100 milyar dolar olduğunu söylediğini hatırlatan Arıkan, kesin rakamı kimsenin tam olarak bilmediğini, ,astık altı zenginliğin miktarının herhangi bir kaydı olmaıdğını vurguladı.

27 Nisan 2001 AKŞAM
Arıkan: Beyaz sayfa açalım

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vatandaşın ortaya çıkarmadığı paraların ekonomiye "ilaç" olması için öncleikle bir beyaz sayfa açılmasını, geçmişe sünger çekilmesini istedi. Arıkan, TOBB Başkanı Fuat Miras'ın, "Yastık altındaki para 100 milyar dolar" sözlerini hatırlatarak, "Vatandaşın ortaya çıkarmadığı paralarının ekonomiye ilaç olması için öncelikle bir beyazk sayfa açılması gerekir. Geçmişe sünger çekilmelidir. Bir servet vergisi alınmayacağı net ve herkesi inandıracak biçimde ilan edilmelidir." dedi.
27 Nisan 2001 CUMHURİYET
İSMMMO'dan kurtarma projeleri

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiyen'de yastık altında olduğu tahmin edilen milyarlarca doları ekonomiye kazandırmanın mümkün olduğunu söyledi.
Arıkan, yastık altındaki paranın ekonomiyi kurtarma mücadelesine büyük katkıda bulunacağını savundu. Miras'ın yastık altındaki paranın 100 milyar dolar civarında olduğunu söylediğini hatırlatan Arıkan, "Bu paranın ekonomiye kazandırılması için öncelikle beyaz sayfa açılmalıdır" dedi.
Yastık altındaki paraların ekonomiye kazandırılması için geçmişe sünger çekilmesini öneren Arıkan, bir servet vergisi alınmayacağının kesin bir dille ve herkesi ikna edecek şekilde ilan edilmesi gerektiğini de dile getirdi.

19 Nisan 2001 HÜRSES
Münfesih şirketler bürokrasiyi tıkıyor

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, sermayelerini artıramadıkları için münfesih sayılan şirketlerle ilgili olarak Maliye ve Ticaret Bakanlıklarının hızla kapanış kararı almasını istedi. İSMMMO Başkanı Arıkan, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, 335 bin dolayında şirketin sermaye artırımı yapamadığının anlaşıldığını belirterek şunları söyledi:
"Bilindiği gibi 1996 yılında yayınlanan kanun hükmünde kararname sermaye artırımları için 2 yıllık süre getiriyordu. Bu iki yıl bitince, sanayi ve ticaret odalarının talepleri üzerine 31 Aralık 1998 tarihine kadar uzatıldı.
Son tarihe kadar sermayelerini en az 500 milyon TL'ye çıkarmayan limited şirketler ve sermayelerini en az 5 milyar TL'ye çıkarmayan anonim şirketler münfesih duruma düştüler. Bu onlar için tasfiye sürecinin başlangıcı anlamına geliyordu. Bu şirketlerin artık faaliyette bulunması mümkün değildi. Ancak nasıl işleyeceği belirtilmediği ve şirketler otomatik olarak tasfiye edilmediği için o günden bu yana şirketlerin kayıtları hem vergi dairelerinde, hem ticaret odalarında duruyor. Ticaret odaları ancak biriken borçlarla ilgili işlem yapıyor."
15 Nisan 2001 HÜRSES
İSMMMO yeni binasının temeli atıldı

İSMMMO yeni hizmet binasının temeli geçtiğimiz Perşembe günü düzenlenen bir törenle atıldı. İstanbul Kurtuluş Caddesi üzerinde yapılacak olan binanın temel atma törenine Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Defterdarı Alper Kuş, TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek, Türkiye'nin değişik kentlerinin oda başkanları ve çok sayıda meslek mensubu katıldı. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, temel atma töreni sırasında yaptığı konuşmada, 11 yıldır hayal ettikleri bir projenin temelini atmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi....

13 Nisan 2001 DÜNYA
İSMMMO Temel attı

İSMMMO yeni merkez binasının temeli dün atıldı. Kurtuluş'ta 4 bin metrekare üzerine yapılacak olan merkez binası 1.5 milyon dolara mal olacak. Merkez binasının 1.5 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.
İSMMMO'nun Kurtuluş'ta yapılan temel atma törenine İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, Şişli Belediye Başkanı mustafa Sarıgül ve İstanbul Defterdarı Kadir boy katıldı. Arıkan, yeni binada İSMMMO üyelerine en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçladıklarını belirtti.

9 Nisan 2001 GÖZCÜ
Bu kadar yükü eşek bile taşıyamaz

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, GÖZCÜ'ye, vergilerin listesini çıkardı. Mükellefin vergi yükü altında ezildiğini belirten Muhasebeciler Odası Başkanı, "Yeni vergi dükkan kapattırır. Bugüne kadar kümesteki kazları yoldular. Yeni vergi ile onları boğazlamış olursunuz. Yeni bir yükü kimse taşıyamaz" diye konuştu.
Kaynak için tasarrufa yönelinmesinin akılcı olduğunu kaydeden Arıkan, "Sadece Maliye'de kayıtlı bir avuç mükellefin üzerine gidilmesi ekonomiyi tıkar. Artık mükellefin vergi verecek takatı kalmadı" dedi.
Arıkan, şöyle devam etti:
"Hükümet kolaycılıktan vazgeçerek akılcılığa yönelmelidir. IMF ile yapılan her stand-by anlaşmasında, kalıcı, gerçek ve reform niteliğinde düzenlemeler yapılacağı açıklanıyor, sözler unutuluyor. Bunun sonucunda da Maliye, kayıtlı bir avuç mükellefin boğazına yapışıyor. Bakan Derviş, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışının küçültülmesi gerektiğini vurguluyor. Biz bunu sayısız kereler söylemiştik. Bunları bir bakanın söylemesi umut vericidir."
21 Mart 2001 DÜNYA
İşadamından SSK prim artışına büyük tepki

İş dünyası, 1 Nisan'dan itibaren SSK primine esas kazanç ve tavan ve taban ödeme tutarlarının yüzde 48.73 oranında artırılacak olmasına büyük tepki gösterdi. İş dünyası ekonomik kriz nedeniyle işverenlerin ödemelerinde güçlük çekmesi sonucu zaten işçi çıkarımına gittiğini belirterek, "Mevcut primleri ödeyemeyen işveren bunu nasıl ödeyecek dedi.
SSK prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi beklenirken SSK primlerinin bu şekilde yükseltilmesinin çalışanda ve işverende şaşkınlık yarattığını kaydeden İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bu artışla SSK tabanı ve asgari ücret arasında bir çelişki yaratıldığını söyledi. Çalışanların büyük bir bölümünün asgari ücretten gösterildiğine dikkat çeken Arıkan, primlerin arttırılması ile işverenin kayıtdışına itildiğini vurguladı. Arıkan, "Bakanlar Kurulu geçen sefer olduğu gibi artış oranını aşağı çekmelidir" diye konuştu.

21 Mart 2001 HÜRSES
Kayıtdışılık tarihe gömülsün

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye'nin içinde bulunduğu zor dönemi aşarak düzlüğe çıkacağı konusunda kimsenin kuşkusu bulunmaması gerektiğini söyledi.
Yahya Arıkan, kasım ve şubat aylarında yaşanan krizlerin Türkiye'de yaşayan herkesi olumsuz etkilediğini ve büyük bir durgunluğa yol açtığını belirterek, bu nedenle krizden çıkmak için bir ulusal kurtuluş mücadelesi vermek zorunda olduğumuzu vurguladı. Yahya Arıkan, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in öncülüğünde hazırlanan yeni program sayesinde yıllardan bu yana tedavi edilemeyen, kangren olmuş hastalıklar için de hızlı operasyonlar gerçekleştirilmesini ve yeni döneme sağlam adımlarla başlanmasını istedi.

14 Mart 2001 CUMHURİYET
15 ay sonra aynı noktadayız

Bankacılık, sosyal güvenlik ve tarım alanlarında "dünyaya uyum" adı altında hızla düzenlemeler gerçekleştirdiyse de yüksek enflasyon ve faizle mücadelede yaklaşık 1.5 yılını kaybetti. IMF' nin baskısıyla bankacılıkta reformun hızlı biçimde uygulanmaya çalışılmasının krizlere nedeen olduğu tespiti gündeme geldi. Kamu maliyesi yönetimi ve şeffaflık konusunda ise ciddi adımların atılmadığı programda kayıtdışına yönelik herhangi bir önlem alınmadı.
Ulusal olacağı savlanan ve toplumsal destek alınarak uygulamaya sokulacağı beliritilen yeni ekonomik programın en önemli ayağının "kayııtdışına dönük önlemler" olması gerektiğini belirten İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, kayıtdışı ekonominin, kayıtlının 1.5 katına ulaştığını ve ortalama 100 milyar dolarla ifade edildiğini belirtti. Arıkan, "Her türlü giderin vergi matrahından düşürülmesini sağlayacak düzenlemeler yanısıra ekonominin hamiline olmaktan kurtarılarak nama yazılı hale getirilmesi ve nereden buldun yasasının yürürlüğe sokulması gerekir" dedi.
Arıkan, sigorta prim oranlarında yapılacak ayarlamalarla kayıtdışı istihdamın da azaltılabileceğini dile getirdi.

14 Mart 2001 Çarşamba GÖZCÜ
Vergi kolaylığında teminat işkencesi

Vergi borçlarının 18 takside bölünmesi için başvuru yapan mükellefler, vergi dairelerinde adeta işkenceye maruz kalıyor. Tebliğe göre başvuru sırasında mükellefler yıllık yüzde 3 gecikme faizini kabul ettiğine ilişkin belge imzalıyor. Ayrıca borçlarına karşılık vatandaaştan teminat göstermesi isteniyor.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, mükelleflerin zorluk çıkaran memurları şikayet edebileceğini hatırlatıyor. Teminatın beyanı yeterli olmasına rağmen, vatandaşlara zorluk çıkaran memurların olduğu yönünde şikayetler bize de ulaştı. Vatandaşlar, teminatın borcu karşıladığını ispat etmek zorunda değil" diyen Arıkan şu tavsiyelerde bulundu...

24 Şubat 2001 DÜNYA
İş Dünyası : Programa sahip çıkılmadı

İş dünyası, programın terkedildiğini, yıl sonunda enflasyon hedefinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, enflasyonla mücadeleden vazgeçildiğini ifade ettiler. "Programı yazanlar, programa sahip olamamışlardır" diyeen reel sektör temsilcileri, bundan sonraki dönemin "uzlaşma dönemi" olduğunu vurguladılar.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kaostan, politik zirvelerde çok ivedilikle gerçekleşebilecek bir uzlaşma ile daha kolay çıkabileceğini söyledi. Arıkan, politik yaşamda zaman zaman sertleşme ve sürtüşmelerin yaşandığını ifade ederek, bu çatışmaların ekonomiyi etkilememesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
24 Şubat 2001 AKŞAM
Biz bu fotoğrafı görmek istiyoruz

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kaostan kurtulması için teknik önlemlerin yetmeyeceğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de içinde bulunacağı bir "Liderler topluluğu dayanışma fotoğrafı"na ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Dünyaya yeniden güven verecek hızlı bir çalışma içine girilmesini isteyen Arıkan, "Böyle bir fotoğrafın ülkeye büyük yarar getireceği kuşkusuzdur. Politik kadroların hafta sonu da olsa bu amaçla hızla girişimde bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu. İSMMMO Başkanı Arıkan, TÜSİAD'ın kabinede revizyon ve ekonomiye koordinatör bakan önerisini de eleştirerek "Kelle kesilmesini istemek, bize göre doğru davranış değildir" dedi.

12 Şubat 2001 GÖZCÜ
Vergi Borçlarının taksitlendirilmesi nasıl uygulanacak?

Haftanın son iki günü Ankara'da saatlerce süren toplantılar yapıldı. İş dünyasının temsilcileri yaprak kımıldamayan piyasayı anlattı.
Hükümet kanadı ise piyasanın canlandırılması isteğini gündeme getirdi. Ancak olay biraz, "Körler sağırlar birbirini ağırlar" havasında geçti.
Bu işin saatlerce konuşulması yerine alınacak bazı somut kararlarla tamamen değilse bile küçük ölçüde aşılması mümkün.
Bunun en somut örneği, İSMMMO'nun günlerdir önerdiği uygulamanın Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından hayata geçirilmesinde görüldü ve görülecek. Kamuoyunda vergi borçlarının taksitlendiriilmesi olarak bilinen bu uygulama, piyasaya hareket getirecek. Peki uygulama nasıl olacak? İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, bilgilerini bizimle paylaştı...

10 Şubat 2001 GÜNEŞ
Çöp ve Emlak Vergisi için de ödeme kolaylığı sağlansın

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Çöp ve Emlak Vergileri için de ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi. Yahya Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın ilgili tebliğinde net ifadeler olmadığı için düşük faiz ve 18 aylık taksit öngören ödeme kolaylığının çöp ve emlak vergilerini de kapsadığının düşünüldüğünü, ancak sonradan Maliye Bakanı taarfından bu vergilerin kapsam dışı olduğunun açıklandığını hatırlattı.
Arıkan, tebliğin aslında vatandaştan alınan tüm vergi ve harçları kapsaması gerektiğini, ancak mali idarenin, tebliğe yerleştirdiği bir sözcük ile belediyelere ödenen çöp ve emlak vergilerine ilişkin ödeme kolaylıklarını kapsam dışına çıkardığını belirtti.

10 Şubat 2001 HÜRSES
Çöp ve Emlak Vergisi için de kolaylık olmalı

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, çöp ve emlak vergileri için de ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi. Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın ilgili tebliğinde net ifadeler olmadığı için düşük faiz ve 18 aylık taksit öngören ödeme kolaylığının çöp ve emlak vergilerini de kapsadığının düşünüldüğünü, ancak sonradan Maliye Bakanı tarafından bu vergilerin kapsam dışı olduğunun açıklandığını hatırlattı. Tebliğin aslında vatandaştan alınan tüm vergi ve harçları kapsaması gerektiğini, ancak mali idarenin, tebliğe yerleştirildiği bir sözcük ile belediyelere ödenen çöp ve emlak vergilerine ilişkin ödeme kolaylıklarını kapsam dışına çıkarıldığını belirten Arıkan, "Daha önce söylediğimiz gibi ekonomik krizin vurduğu mükellefler açısından ödemenin devlete ya da belediyeye olması arasında bir fark yoktur. Her türlü vergi sonuç olarak mükellefin cebinden çıkmaktadır" dedi.

6 Şubat 2001 DÜNYA
Muhasebecilerde temizlik rüzgarı

İSMMMO, son dönemde bankacılık sektöründe yaşanan "hortumlama", diğer sektörlerdeki hayali ihracat ve ihale yolsuzluklarına adı karışan ya da kasti olarak usulsüzlük yapan meslek mensuplarını belirlemek için kolları sıvadı.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye vergi gelirlerinin yüzde 50'sini sağlayan ve 1 milyon vergi mükellefinin bulunduğu İstanbul genelinde 8 bin büronun denetleneceğini söyledi.
500 görevlinin 2 ay içinde yapacağı bu denetimler sonucunda kasten usulsüzlük yaptığı tespit edilen meslek mensupları meslekten men edilecek.
"Her meslek örgütü kendi kapısının önünü süpürmeli" diyen Arıkan, "Bu tip işlere karışanları aramızda barındırmayacağız. Bağımsız denetçiler kamuoyuna sundukları raporda "bu banka denetlenmiştir" diyor ve bu banka batıyorsa meslek mensuplarının eksikliği olabileceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde naylon fatura skandallarında kasti usulsüzlük yapanların da belirlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

6 Şubat 2001 DÜNYA
Vergide ödeme kolaylığı geliyor

Vergi borçlarının faizi düşürülüp taksite bağlanacak. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi borçlarının taksitlendirilmesi kararını sevindirici bir gelişme olarak nitelendirerek, alınan kararın mükellefi rahatlatacağına ve piyasalara canlanma getireceğine inandığını söyledi.
Daha önce vergi borçlarının 12 taksitte ödenmesini istediklerini hatırlatan Arıkan, Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğin içeriği konusunda net bir bilgiye sahip olmadığını da söyledi. Arıkan, "kesinleşmiş gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi ve benzer vergi borucu olanların borçlarını 12 taksitte ödemesi konusunda talebimiz vardı. Bu uygulama, şu anda enflasyonu düşürme programıyla zor günler yaşayan mükellefi rahatlatacaktır" diye konuştu.
6 Şubat 2001 GÖZCÜ
Öldürün Kurtulalım

Binlerce esnafın defterini tutan Muhasebeciler Odası Başkanı Yahya Arıkan, "Esnafın hali içler acısı. Beş kuruş vergi ödeyecek gücü yok. Hükümete, adeta "öldürün bizi, hem siz, hem biz kurtulalım" diye feryat ediyor, dedi.
200 binin üzerinde işyerinin defterini tuttuklarını belirten Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, "Onların nabzını en iyi biz biliriz. Esnaf siftah edemeden kepenk kapatıyor" dedi ve şöyle konuştu:
"Vergi borçları katlanarak büyüyor. Bugüne kadar vergisini sektirmemiş bu insanlara bir kolaylık sağlanmalı. Vergi borçları 12 taksite yayılmalı. Aksi halde bugüne kadar vergisini zamanında ödemiş olan esnaf vergi yüzsüzü haline gelecek."

31 Aralık 2001 YENİ ŞAFAK
Vergi ödemeleri 12 takside uzatılsın

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi ödemelerinde zorlanan mükellefler için 12 takside kadar uzanan ödeme kolaylığı getirilmesini ve gecikme faizlerinin düşürülmesini istedi. Arıkan, yaptığı açıklamada, 2000 yılının son aylarında yaşanan ekonomik krizin vergi ödemelerinde sorunlar ortaya çıkardığını belirtti. Krizin satışları bıçak gibi kestiğini ve ödemelerin tümünün aksadığını kaydeden Arıkan, tepetaklak olan piyasalarda aylardan beri vergi ödemelerinin düzgün biçimde yapılamadığını, mükelleflerin vergi borçlarının faizleriyle birlikte büyüdüğünü kaydetti.

31 Aralık 2001 GÜNEŞ
Vergi ödemede taksit isteği

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, 2000 yılının son aylarında yaşanan ekonomik krizin vergi ödemelerinde sorunlar ortaya çıkardığını belirtti.l Arıkan vergi ödemelerinde zorlanan mükellefler için 12 takside kadar uzanan ödeme kolaylığı getirilmesini ve gecikme faizlerinin düşürülmesini isteyerek, bu taleplerinin vergi affı olmadığını vurguladı.
31 Aralık 2001 AKŞAM
Arıkan: Vergileri taksitlendirin

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi ödemelerinde zorlanan mükellefler için 12 takside kadar uzanan ödeme kolaylığı getirilmesini ve gecikme faizlerinin düşürülmesini istedi. Arıkan, 2000 yılının son aylarında yaşanan ekonomik krizin vergi ödemelerinde sorunlar ortaya çıkardığını belirterek bu taleplerinin vergi affı olmadığını, dürüst mükelleflerin, borçlarından kurtularak biraz rahat nefes almalarını sağlayacağını bildirdi.

31 Ocak 2001 HÜRSES
Vergi ödemede taksit talebi

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi ödemelerinde zorlanan mükellefler için 12 takside kadar uzanan ödeme kolaylığı getirilmesini ve gecikme faizlerinin düşürülmesini istedi.
Arıkan, yaptığı açıklamada, 2000 yılının son aylarında yaşanan ekonomik krizin vergi ödemelerinde sorunlar ortaya çıkardığını belirtti. Krizin satışları bıçak gibi kestiğini ve ödemelerin tümünün aksadığını kaydeden Arıkan, tepetaklak olan piyasalarda aylardan beri vergi ödemelerinin düzgün biçimde yapılamadığını, mükelleflerin vergi borçlarının faizleriyle birlikte büyüdüğünü kaydetti.

31 Ocak 2001 FİNANSAL FORUM
Vergide kaçak büyüyor

Vergi mükellefleri Maliye'ye 1 katrilyon liralık matrah bildirirken, 1 katrilyon lirayı gizlediler. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı incelemelere göre, 1 katrilyon 272 trilyon lira gelir bildiren 51 bin 353 mükellef 1 katrilyon 63 trilyon lirayı devletten sakladı. 1998 yılında bildirilmesi gereken vergi matraıhının yüzde 28'ini gizleyen mükelleflerin, 1999 yılında bildirmesi gereken matrahı yüzde 45'e çıktı.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "Mükellef, denetimin yetersizliğini görünce vergi kaçırıyor. Denetim arttıkça, vergi kaçırma da azalacaktır. KDV'deki her artış, faturasız alışverişi arttırıyor. Sistemdeki en önemli sorun, kayıtdışında kalan, vergi dairesinin kapısından girmemiş çok sayıda mükellef olmalı" diye konuştu.

31 Ocak 2001 BİZİM GAZETE
Vergi ödemesine taksit istendi

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi ödemelerinde zorlanan yükümlüler için 12 takside kadar uzanan ödeme kolaylığı getirilmesini ve gecikme faizlerinin düşürülmesini istedi.
Arıkan, 2000 yılının son aylarında yaşanan ekonomik krizin vergi ödemelerinde sorunlar ortaya çıkardığını belirtti. Krizin satışları bıçak gibi kestiğini ve ödemelerin tümünün aksadığını vurgulayan Arıkan, tepetaklak olan piyasalarda aylardan beri vergi ödemelerinin düzgün biçimde yapılamadığı, yükümlülerin vergi borçlarının faizleriyle birlikte büyüdüğü bilgisini verdi.
26 Ocak 2001 GÖZCÜ
"Türkiye baştan aşağı yıkanmalı" diyen Sezer'e, Arıkan'dan destek

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, arka arkaya patlak veren yolsuzluk olayları üzerine "Türkiye baştan aşağı yıkanmalı. Kime ve nereye giderse gitsin, sonuna kadar gidilmeli" sözleri büyük yankı buldu.
Sezer'e her kesimden destek geldi. Bunların başında da İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan geldi. Arıkan, Sezer'in sözleri ile ilgili iyi bir çalışma yapmış. Diyor ki... Biz evimizin önünü temiz tutuyoruz. Her kişi ve kurum da aynı davranırsa, bu kutsal amaca hızla ulaşabiliriz...

22 Ocak 2001 HÜRSES
Arıkan : Herkes evinin önünü temizlesin

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yolsuzluklardan arınmış temiz bir Türkiye'nin, her türlü piyasa işlemlerinin kayıt altına alınması, idari mekanizmanın düzgün işlemesi, memurların aldıkları ücretler bakımından tatmin edilmesi halinde gerçekleşebileceğini söyledi.
Arıkan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in arka arkaya patlak veren yolsuzluk operasyonları hakkında söylediği, "Türkiye baştan aşağı yıkanmalı. Kime, nereye giderse gitsin sonuna kadar gidilmeli" sözlerine tam destek verdiklerini belirtti.
"Biz İSMMMO olarak her zaman evimizin önünü temiz tutuyoruz" diyen Arıkan, her kişi ve kurumun aynı davranması halinde bu kutsal amaca hızla ulaşılabileceğini söyledi.

21 Ocak 2001 AKŞAM
Vergi iadesi için yarın son gün

Ücretlilerin vergi iadesi alabilmeleri için topladıkları fatura ve fişleri en geç yarın işyerlerine teslim etmeleri gerekiyor.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi iadesi almak isteyen ücretlileri yine uyardı. Arıkan, eğitim, sağlık, gıda, giyim ve kira giderlerinin özel indirime tabi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Vergi iadesi belgesi hazırlanırken iki noktada sorun yaşanmaktadır. Büyük marketlerden yapılan alışverişlerde giyimden gıdaya tüm kalemler faturaya birlikte işleniyor. En doğru yol, hangi grubun tutarı yüksekse belgeyi o gruba dahil etmektir. Diğer bir konu ise indirime tabi olmayan kalemlerin faturalarda yer almasıdır. Bu kalemlerin ayıklanması sonradan çıkacak sorunları ortadan kaldıracaktır."

16 Ocak 2001 MİLLİYET
Banka denetimine dava yolu

Batık bankalara sağlam raporu veren denetim şirketlerine yatırımcıların yanı sıra üst kurul da dava açabilir.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan:
Yatırımcı mahkemeye verebilir. Bu denetim şirketlerinin sorumlulukları vardır. Meslek hukuku açısından da vardır. Eğer denetim raporunda kusuru varsa, diğer mercilerin dışında meslek örgütleri de disiplin açısından durumu görüşerek ceza verebilirler. Yatırımcıları da mahkemeye verebilirler.

16 Ocak 2001 FİNANSAL FORUM
Vergi kaçağında patlama

Maliye'nin yaptığı incelemelere göre, tarihin en büyük ekonomik daralmasının yaşandığı ve depremin olduğu 1999 yılında, mükelleflerin gizlediği vergi matrahında patlama oldu.
1998 yılında gerçek vergi matrahının yüzde 28'i gizlenirken, 1999 yılında bu oran yüzde 45'e çıktı. Vergi uzmanları ve muhasebeciler, özellikle 2001 yılında önemli bir daralma yaşaması beklenen ekonomide de, 1999'dakine benzer bir sonuçla karşılaşılacağı görüşünde.
TÜRMOB Başkanı Mustafa Özyürek, 2000 yılı ve bu yıl da matrah farklırının benzer düzeylere ulaşacağını söyledi. Özyürek, denetimin yüzde 2-3'ler düzeyinde kaldığını belirterek, yakalanma ihtimalinin düşük olmasının vergi kaçırmayı teşvik ettiğini söyledi.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan ise, "KDV oranları çok yüksek. Oranlardaki her artış, faturasız alışverişi artırıyor" diye konuştu.

7 Ocak 2001 AKŞAM
Toplayan kazandı

'BİR alışveriş bir fiş' diyenler karlı çıkacak. Asgari ücretli 50 milyon lira 1 milyar maaşı olan ise 1 milyar 768 milyon lira vergi iadesi alacak.üİstanbul Serbest Muhasebeciler ve Mali Muşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, çalışanları sahte ve geçersiz fiş kullanmamaları konusunda uyardı. Arıkan, iadelerin bildiriminde son gün olan 20 Ocak'ın hafta sonuna denk gelmesi yüzünden iş yerlerinin 22 Ocak Pazartesi günü de bu zarfları kabul edeceğini sözlerine ekledi.

 

İSMMMO Hakkında

Geleceğe yönelik projeleriyle, üyelerinin gelişimini sağlayan; Şeffaflığı, denetimi, yeniliği savunan ve çevre sorunlarına duyarlı; Toplumumuzun aydınlatılmasına, akademik, mesleki kamuoyuyla güçlü işbirliği yaparak ekonomik kalkınmaya katkı sunan, lider kurum olmaktır.